Биография /Biography

Биография - Biography
Жанр/Стил
pop music
Членове
Panaiot Panaiotov
Роден град
Aitos , 28.03.1951г
Информация
ПАНАЙОТ ПАНАЙОТОВ Телефон за контакт GSM 0888 223205
Биография
Панайот Панайотов е роден в град Айтос на 28.03.1951г, но израства в град Сливен. Тъкмо затова нарича себе си -"Айтозлия, Майко , Сливналия’’. Той завършва Българската Музикална Академия в София през 1976г. Започва кариерата си като соло вокалист в различни формации и в края на 70-те започва самостоятелната си кариера. 
През 1979г. печели голямата награда “ЗЛАТНИЯТ ОРФЕЙ” в международния конкурс за изпълнители, а през 
1980г. дублира ''ГРАНД ПРИ'' в конкурса за нова българска песен, с песента ''Бащината къща'' като получава Голямата награда на " Златния Орфей". 
Той е единствения мъж, двоен носител на Голямата награда "Златният Орфей"- в двата конкурса.Избран е за най-добър глас на фестивала в Castlbar, Ирландия. През 1994 година излиза албумът “Шопкиня”, който дава нов тласък в творческата кариера на Панайот Панайотов, със шлагерно ориентираните песни в него. Следват още 5 успешни албума, два от които сборни със златните хитове на певеца.


Освен, че е безспорен бестселър, този албум отзнаменува и завръщането на певеца след кратък период на затишие в кариерата му. А тя започва още в средата на 70-те, когато Панайот Панайотов е студент в Естрадния отдел на Консерваторията. Бил е солист на Представителния ансамбъл на ГУСВ, а в началото на 80-те работи с група Лира. През 1980 г. участва в конкурса "Песни за морето" в Бургас и там изпълнява песента Момчето, което говори с морето по музика на Константин Ташев и текст на Недялко Йорданов. Въпреки че не получава награда, тази песен става емблематична за Панайот Панайотов и е най-големият му хит досега. 

През своята творческа дейност той много пъти е отличаван на различни фестивали, както в България, така и в чужбина. През 1978 г. на фестивал в Касълрок, Ирланд ия е отличен като най-добър глас, с печелил е две Големи награди от "Златния Орфей" (през 1979г. в международния конкурс за изпълнители и през 1980г. в конкурса за нова българска песен). 

От 1994г. Панайот Панайотов работи с Музикален център "Рива Саунд" и може да се каже, че с тази фирма са свързани най-големите му пазарни успехи. След успеха на Шопкиня, съвместният албум на Панайот Панайотов и Роси Кирилова Без маска и грим отново предизвиква истински пазарен бум. 

Следващите солови проекти на Панайот - двата албума Певецът и Славяни, които излизат едновременно на пазара, заедно с компакт-диск, съдържащ и двата албума, продължават успешната поредица от заглавия в неговата дискография. Нещо повече - с тези албуми Панайот Панайотов иска да припомни на хората, че музиката не само весели, но и обединява. 

През 1999 г. на пазара се появяват компакт-диск и аудиокасета, озаглавени Момчето, което говори с морето - Златни хитове. Новият сборен албум на Панайот Панайотов - Зодия овен - Златни хитове 2 продължава сътрудничеството на певеца с Музикален център "Рива Саунд". Той излиза на аудиокасета с 16 песни и компактдиск с 19 песни. Тук са включени песните Банско, Тук остани, Потърси ме в Родопите, Хей душо - дует с Роси Кирилова и много други хитове. В албума има една нова песен - "Балада за Гунди". 

По всеобщо мнение най-доброто от Панайот Панайотов тепърва предстои. 

Настоящо местоположение
Sofia-city

Уеб сайт
Контакти за медиите
panaiotpanaiotov@abv.bg
Агент за заявки
0888223205 - Panaiot Panaiotov
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.